BRIEF: This house in Gerrard’s Cross was being renovated and extended and had a very long, thin garden. The brief was to create a new garden for entertaining and ‘grown-up’ spaces whilst also retaining an area for children / play equipment. The garden already had a number of large trees so the task was to arrive at a design that worked the trees into the scheme as if it had all been planned from the outset.

DESIGN SOLUTION: A large porcelain-paved terrace now leads immediately off the new living spaces with a lawn edging in sandstone, which nips in at the centre to acknowledge a large Walnut tree but also creates a degree of separation and a sense of a formal ‘square’ closer to the house. Rows of Buxus cubes frame the first lawn with Buxus balls and woodland planting in the central parts. A key feature was a bespoke hardwood corner bench at a mid-point in the sunniest part of the garden; set back into planting to create a sense of it being part of the garden. At the far end of the garden several raised beds formed a new vegetable patch.

A new ‘service area’ at the back included the shed, compost bins and children’s play equipment, screened off by a large Quercus ilex hedge. A rose arch into this area creates a feeling that the garden continues further than it does.

Quote from the clients: Mr & Mrs Wheeler:

‘As part of a major reconstruction project, we asked Adam to help in redesigning our garden, to create an outdoor entertaining space which also catered for our young family. Adam applied great thought and creativity to the brief, and came up with as first class design which we then implemented. Adam also project managed the landscaping and planting of the new garden, and sourced all of the plants, the final result has been amazing. I thoroughly recommend him to others.’ (2017)